U n d e r flyvning

____________________________________________________________________________________________

 

Sådan ser en superhelt også ud januar 2013

 

Af: Sofie Amalie Klougart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En krop, der skjuler det, den gennemlever. Er netop det ikke superheltens privilegium? Kroppen forbliver uskadt, mens verden styrter sammen omkring den. Mogos Anailem er en virkelighedens superhelt. Hans krop er uskadt, hans historie ubegribelig. For lidt over to måneder siden svømmede han blandt hundredevis af døde kroppe i havet ud for Lampedusas kyst. Han var på den båd, der gik op i flammer i de tidlige morgentimer den 3. Oktober 2013, hvor 364 flygtninge omkom og kun 155 overlevede. Mange døde, fordi de ikke kunne svømme, og de, der kunne, havde været i vandet i op mod fem timer, før de blev samlet op af den Italienske kystpatrulje. 17årige Mogos Anailem var én af dem.

 

I oktober 2012 forlod han sin familie i Eritrea, og siden har han været på vej mod et bedre liv i Europa. Dengang var han 16 år og flygtede fra en tilværelse som soldat. Han gik i fire dage for at komme til Sudan, hvor menneskesmuglere kørte ham til Libyen. Her blev han fanget og tortureret. ”Du vil ikke kunne forstå, hvilken ondskab, der er i Libyen. Her behandler de dig som et dyr. Jeg var bundet på hænder og fødder, mens de bankede mig. De kastede koldt vand på mig, mens jeg lå bagbundet på jorden, og de slog mig med politistave på kroppen og under fødderne.” I en måned var han fængslet, indtil hans mor kunne købe ham fri for 1.000 $. Nye menneskesmuglere skaffede ham en plads på båden fra Libyen til Lampedusa, Italien, hvor jeg mødte ham.

 

Det er ufatteligt, at denne unge krop allerede har gennemlevet så megen vold og brutalitet - og det er urovækkende, at man ikke kan se det. At kroppen her kan hænge sammen. Det er denne disharmoni mellem hvad man ser, og hvad der rent faktisk er på billedet, som, jeg synes, er interessant. Det anti-dramatiske, som jeg holder af. At virkeligheden langsomt lader sig åbenbare og giver billedet værdi.

 

Det er eksempelvis ikke blot træningstøj, han har på, det er en uniform, som alle flygtninge på Lampedusa bærer, fordi de får tøjet udleveret, når de ankommer til øen.

 

Det er ikke Italien, du ser, det er et midlertidigt fængsel, for de flygtninge, som vil videre nordpå.

 

Det er ikke en almindelig, ung mand, du ser, det er en overlever – en superhelt.

 

I dag er Mogos Anailem i Sverige, hvor han drømmer om at få en uddannelse.

 

 

Sofie Amalie Klougart (f.1987) er uddannet fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2013. Hun har bl.a. udstillet på Museet for Samtidskunst i Roskilde, i Øksnehallen og på Fotografisk Center (2013). I 2010 vandt hun årets pressefoto i kategorien indlandsreportage og igen i 2013 i kategorien åben klasse begge gange med reportager fra Danmark.

 

 

 

 

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved